Műsorajánló – a Mandala Dalszínház bemutatja: Hyppolit, a lakáj

Műsorajánló – a Mandala Dalszínház bemutatja: Hyppolit, a lakáj

Műsorajánló – a Mandala Dalszínház bemutatja: Hyppolit, a lakáj

Nincs hozzászólás a(z) Műsorajánló – a Mandala Dalszínház bemutatja: Hyppolit, a lakáj bejegyzéshez

Zágon-Nóti-Eisemann:
Hyppolit, a lakáj
(zenés vígjáték két felvonásban)

Szereplők:

Hyppolit: BÓDIS GÁBOR
Schneider Mátyás: MIKÓ ISTVÁN (Jászai-díjas, Érdemes Művész)
Aranka, a felesége: SZABÓ ANIKÓ
Terka, a leányuk: CSERJÉSI BEATRIX
Nagy András: BACSKAI ZSOLT
Makáts, főtanácsos: BENCZE ISTVÁN
Makáts Csaba: KOVÁCS ATTILA
Mimi, lokáltáncosnő: VAJNÁROVICS VIKTÓRIA/GERMÁN LÍVIA
Julcsa: GERMÁN LÍVIA/MOLNÁR ÁGNES
Tóbiás: BÁNHIDI PÉTER
Kertész Hugó: ROZSÁLYI MÁRKÓ
Kertészné: MAKKAI ADRIENN/SÁNDOR LUCA
Weimann Béla: BUGARIN ANDRÁS
Pankotay Péri Pál: SZENDREI GÁBOR
Hédi, a felesége: KRUTILLA FRUZSINA
3 munkás: SIMAI GYÖRGY. SZABÓ LÁSZLÓ, ROZSÁLYI MÁRKÓ

Díszlet: TÓTH KÁZMÉR (Scabello)
Jelmez: MANDALA TEAM
Koreográfia: BORBÉLY KRISZTINA

Rendező: MIKÓ ISTVÁN (Jászai-díjas, Érdemes Művész)

Az előadás időpontja: 2019. december 2., hétfő – 18:00 óra (az előadás hossza a szünettel kb. 3 óra)
Helye: Művelődési ház (Apagy, Kossuth út 112.)
Belépőjegyek ára: 2.000,- Ft
Jegyek elővételben válthatóak a Művelődési házban/Könyvtárban Fekó Attilánál hétköznapokon 8:00 és 16:00 óra között.

A “Hyppolit, a lakáj” Kabos Gyula első hangosfilmje, mely mai napig rendkívül népszerű, rendszeresen műsorra tűzik a TV csatornák. A szerzők időtálló remekművet alkottak, melynek üzenete napjainkban is aktuális, így a színpadi változat is rendre megjelenik a színházak repertoárján. Nem véletlen, hiszen a zseniális, parádés, fordulatokban gazdag szövegkönyv önmagában is tökéletes remekmű, amely sikergyanús, de a siker lehetőségét csak növelik Eisemann Mihály fülbemászó, kellemes dallamai.

A “Hyppolit, a lakáj” mandalás bemutatójának ötlete még a Mandala Dalszínház Alapító Igazgatójától, – a tavaly sajnálatos módon elhunyt – Dobos Lászlótól származik. Laci kérte fel néhány éve Mikó Istvánt (Jászai-díjas, Érdemes Művész), hogy a tökéletes alapanyagot Ő állítsa majd színpadra a Mandala Dalszínház művészeivel. Nem véletlen, hiszen Mikó István jó ismerője a Kabos filmek színpadi változatainak és zseniális megformálója kisembernek, így – úgy gondoljuk – telitalálat, hogy a darab mandalás verziójában Kabos Gyula egykori legendás szerepében (Schneider Mátyás) is Ő látható.
Mikó István egyben alapító tagja a Kabos Gyula társaságnak, amely megszervezte Kabos Gyula hamvainak hazaszállítását és újratemetését. Így természetes, hogy Mikó Istvánhoz közel állnak a Kabos filmek és szerepek. Első közös munkája is a Mandala Dalszínház társulatával egy Kabos film, a „Csúnya lány” c. színpadi változata volt, melyben Bogdán Artúrt alakította.
Örülünk, hogy Dobos László Alapító-Igazgatónk ötlete megvalósult és a “Hyppolit, a lakáj” felkerült színházunk repertoárjába! Nagyon sajnáljuk, hogy Laci a premier napját már nem élhette meg, de hisszük és tudjuk, hogy a csillagok közül figyeli, hogy minden rendben van-e és fogja a kezünk!

Az egyszerű sofőr, Schneider Mátyás fuvarozási vállalkozása hirtelen nagyon sikeres lesz. A család gyorsan meggazdagodik, egy nagy villába költöznek és tulajdonképpen azt sem tudják, hogy mihez kezdjenek rengeteg pénzükkel. A feleség úgy gondolja, hogy mint minden gazdagnak, nekik is jár egy lakáj, így aztán szerződteti Hyppolitot, aki elkezdi rákényszeríteni az egyébként egyszerű családra azokat a szokásokat, amelyeket az arisztokrata családoknál látott. A legrémesebb számukra talán az Operába járás, amit az összes családtag a pokolba kíván. Emellett persze szerelmi szál is van a történetben. Nagy András, akiről csak a történet végén derül ki hogy arisztokrata és aki a lány apjának cégénél dolgozik, szerelmes Schneiderék lányába, Terkába. A lánynak is tetszik a férfi, de Schneiderné inkább a bájgúnár, semmittevő dendihez, Makács Csabához akarja feleségül adni, mert ő a társadalmi ranglétrán feljebb helyezkedik el.
A történet megmutatja , hogyan keverednek össze a társadalmi és a kényszerűségből erőltetett szerepek, a státuszok és a valódi értékek és aki nevetséges az hogyan lesz még nevetségesebb.

About the author:

Itt tehet megjegyzést

tíz − 8 =

Back to Top