BEMUTATKOZÁS

BEMUTATKOZÁS

BEMUTATKOZÁS

BEMUTATKOZÁS bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

cimer

BEMUTATKOZIK APAGY KÖZSÉG

Apagy község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházától keletre 16 km-re, a Közép Nyírségben található, területe 2.869 hektár.

Elhelyezkedése közlekedési szempontból kedvező, megközelíthető a 41-es számú főközlekedési út és a Nyíregyháza – Vásárosnamény közötti vasútvonal mentén.
A lakosság száma 2.428 fő.
A lakossági infrastruktúra kiépítettsége jó, a belterületi utak aszfaltozottak.
A település vezetékes gázzal, vízzel, villannyal ellátott, a szennyvízberuházás folyamatban van.
Az oktatás, az egészségügyi-szociális alapellátás biztosított. Nevelési oktatási intézmény a Zrínyi Ilona Általános Iskola és a Apagyi Napsugár Óvoda és Bölcsőde.
Az időskorú lakosság nappali szociális ellátása céljából hozta létre az önkormányzat az Idősek Klubja 20 férőhelyes intézményét.
Az Apagyért Közalapítvány segíti az idősek gondozását, a rászoruló gyermekek továbbtanulását és az önkormányzat szociális tevékenységét.
A művelődést a lakosság számára a Művelődési ház, Teleház és az iskolai-községi kb. 10.000 kötetes könyvtár biztosítja.

A Helytörténeti Múzeum kialakítására 2002-ben került sor, amikor a község határában talált gazdag régészeti leletek kerültek a múzeumba. A múzeum bővítése 2003 során tovább folytatódik. A Teleházban lehetőség van az információs szolgáltatások igénybevételére.

A településen a vállalkozások nagy számban vannak jelen. 85 egyéni vállalkozó van, a nagyobb vállalkozások száma 18. Jellemző tevékenységeik mezőgazdasági és kereskedelmi vállalkozások, kiskereskedés és szolgáltató jellegű tevékenységek. A településen működik a nagyobb vállalkozások közül zöldség-gyümölcs gyorsfagyasztó hűtőház, léüzem, bútordiszkont, ahol bútorok gyártásával és összeszerelésével is foglalkozunk, működik továbbá varroda, pékség stb. Apagyon található a Nyíregyházi Mezőgazdasági Szakközépiskola Állattenyésztési Oktató Telepe, amely ökológiai centruma a biogazdálkodás elterjesztésének.

A vendéglátás célját szolgálja a szállást is biztosító Gála panzió. A 41-es főút mellett Lukoil benzinkút üzemel. Községünkben sportegyesület segíti a sportolási és szabadidős tevékenységet. Labdarugó és asztalitenisz szakosztály működik, versenyeredményeik bíztatóak. Június hónapban az egész lakosságot érintő rendezvényt tartunk a „Juniális”-t.

07_Apagy_iskola-panorama

A kikapcsolódásra vágyóknak a Horgász-tó és környéke nyújt lehetőséget a pihenésre.
Az önkormányzat tagja a nyíregyházi székhellyel alapított Első Nyírségi Fejlesztési Társulásnak, valamint tagja a Közép-Nyírségi Fejlesztési Társulásnak is.
Területfejlesztési elképzeléseink idegenforgalmi és gazdasági jellegűek, célunk a Horgász-tó környékén jóléti park, szabadidő központ kialakítása., az értékesített üdülőtelkek közművesítése. További fejlesztési elképzelés a 16 férőhelyes bentlakásos szociális otthon létrehozása, faluközpont kialakítása. Az ipari területen lehetőség van új ipari üzemek beindítására, hazai és külföldi cégek letelepedésére, a munkaerő források kiaknázására.


02_Apagy_1_ter-panorama
01_Apagy_hivatal-panorama
07_Apagy_iskola-panorama
04_Apagy_idosek-otthona—pano
03_Apagy_gyogyszertar-panorama

TÖRTÉNETI MÚLTUNK RÖVID ÁTTEKINTÉSE

Apagy település a XIII. században keletkezett. Lakóinak száma kb. 110 fő lehetett. Első említése Opag néven található. A XIV. századtól már jelentős központi fekvésű hely volt, lakóinak fő foglalkozása ebben az időben a földművelés. Fontos szerepet töltött be Apagy a megyei közigazgatásban is, mivel gyakran tartották itt a megyegyűléseket. Itt hoztak döntést többek között a megyeszékhely kiválasztásáról. Az eredetileg egyutcás, szalagtelkes községünk a XVIII. század elején népesült be. 1848-ban a Szabadságharc toborzási időszakában egy önkéntes nemzetőri zászlóalj felállítását határozták el. A hagyomány szerint 1848-ban amikor a Magyar Királyi Koronát menekítették az akkori Fényes-féle kastélyban helyezték el Apagyon. A szabadságharcban résztvevő hősök részére 1994-ben állított emléket Apagy Község Önkormányzata. A századforduló utáni első jelentős esemény a Nyíregyháza-Vásárosnamény vasútvonal megépítése volt, mellyel Apagy a térség központjává vált.

Apagy Község Önkormányzata – Cím: 4553 Apagy, Kossuth u. 145. Tel/fax: 06/42-548-014, 548-015
E-mail: polg.hiv@apagyph.t-online.hu

 

About the author:

Back to Top